Свикнали сме да приемаме, че черното затваря пространството. Смятаме, че то някак стеснява мястото. И сякаш ни стиска визуално.

По тази причина черното е сред цветовете, които са „забранени“ за малко вътрешно пространство. Особено немислимо за доста хора е да заложат на този цвят в рамките разнообразните съвети за интериорен дизайн на малка баня.

В процеса на подбор на цветове за малка баня почти всички се хвърлят на ярки и жизнерадостни тонове. Нека има жълто, червено, зелено. Нека е свежо... И често вместо да ги подчертаят, хората удавят свежите цветови акценти в море от пъстра еклектика. А въпреки този ефект, продължават да се самонавиват:

„Изключено е да сложа черно сред подбраните цветове за малката баня. Защото... така!“

Просто така?

                                               

А може ли да погледнем на черното... от друг ъгъл?

Всъщност неприязънта към този цвят за баня е плод до голяма степен на стереотипи. Свързваме го предимно с мрачни мисли и усещания, които изобщо не се връзват с уюта, към който се стремим в банята.

Но до голяма степен тези мрачни асоциации са безпочвени.

На практика и поне със същата убедителност можем да свържем черното с концепции за интериорен дизайн като:

  • Лукс
  • Модерен стил
  • Технологично излъчване
  • Усещане за стаена стабилност в интериора
  • Характерен почерк на интериора
  • Стабилност и вкус

Всъщност всичко зависи от проявата на добър вкус. Съвременният интериорен дизайн ражда забележително стилни проекти за баня в черно и бяло. Проекти, с които...

 

Черното определено чупи интериорните стереотипи

Всичко в крайна сметка опира до баланса. Ако подберете цветовете за баня, обзавеждането, необходимите аксесоари с вкус, черният цвят даже ще подчертае изискания стил на пространството.

За постигане на този ефекти 2 неща са от ключово значение:

 

  • Обмислено зониране на пространството – идеята е предварително да си представите необходимите мебели за баня и тяхното разположение, понеже черно-белия интериор предполага стил на модерна баня.

 

Ако проявите мисъл, вкус и усет за тези неща, определено ще разчупите стереотипите, а с това ще превърнете банята си в изискана сцена за новото амплоа на черния цвят.