Когато стане дума за дизайн на баня и тоалетна, на първо място е личният вкус. Това е най-интимното пространство в дома и нищо няма по-голямо значение от персоналната гледна точка. Всички аксесоари за баня, плочки, шкафчета трябва да са по Ваш вкус, за да се чувствате добре. Нито един интериорен дизайнер не може да определи еднозначно и категорично най-подходящото обзавеждане за Вашите баня и тоалетна.

Изборът на точния дизайн става доста сложен и крайно субективен, когато се сблъскате с казуса „малка баня”. Който в България е доста разпространен.

Субективността обаче трябва да се ориентира. Особено, ако така и не ви спохождат никакви конкретни идеи за банята. Това ще направим в тази статия. Ще ориентираме избора ви за обзавеждане и декориране на баня и тоалетна, според изпитаните правила и рецепти в модерния интериорен дизайн. 

Икономия на пространство в банята и тоалетната

Това вече не се отнася само към малката баня и малката тоалетна. С развитието на интериорния дизайн просторът и логичната подредба на всички мебели и аксесоари за баня се превърнаха в мерило за лукс, вкус и изтънчен стил.

Гледайте да не претрупвате банята/тоалетната си. Изберете душ кабина с оптимален размер, не купувайте голяма вана, ако мястото е по-скромно, с размера на мивката също бъдете пестеливи, а шкафчетата за баня е логично да бъдат с размер, колкото да побирате тоалетните си принадлежности. Дори и по-голямата баня би изглеждала претрупана, ако я напълните с повече мебели и аксесоари. Помнете, че до голяма степен претрупаността на едно мокро помещение е визуална характеристика. 

Правилни форми

Заради горното, претрупаността „ще се появи” и ако обзаведете банята си с твърде ексцентрични декорации, криви линии, аксесоари за баня с изчанчени форми. Това ще натовари визията излишно.

Ако сте с по-артистичен вкус, поставете акцент – например по-засукан, че и даже позлатен диспенсър за течен сапун, по-интересно огледало за баня, свежо открояващ се с формата си хавлийник, или интересно решена кука за кърпи. Но нека артистичният привкус в дизайна на банята/тоалетната идват на малки порции и от отделни елементи на интериора. 

Стилни рафтове и шкафчета за баня и тоалетна

Ако искате да създадете модерен дизайн на банята и тоалетната, купете ненатрапчиви, елегантни и функционални рафтове и шкафчета. Съобразете големината им, според реда и начина, по които ползвате Вашите тоалетни принадлежности. Заложете на удобството. В такива малки пространства като банята и тоалетната, удобството се превръща и в характеристика на изтънчения стил на интериора. Вградените шкафчета са много добър избор. 

Плочките в банята и тоалетната

Съвременните тенденции в дизайна на баня и тоалетна засилват предпочитанията към един изчистен, монохромен интериор. А усещането за интериора на банята и тоалетната се придава особено силно от плочките.

По тази причина, експертите препоръчват да заложите на светъл, пастелен цвят на плочките в банята и тоалетната. Освен успокоена обстановка, така ще създадете „пано”, на което „да нарисувате” ярки и свежи акценти. Например тоалетна чиния с ярък цвят, декоративна облицовка на някоя стена на банята, интересна мозайка, „греещ” диспенсър за течен сапун. 

Свежите материали за баня и тоалетна

Ако вкарате достатъчно стил в геометричните форми и линиите на банята и тоалетната, може да си позволите малко по-екстравагантни дизайнерски решения за някои от материалите. Всичко, свързано с артистичността е строго индивидуално, но 3 материала придават неповторимо, свежо и природно излъчване на банята, стига да се комбинират с вкус:

  • Естествен камък 
  • Мрамор 
  • Бамбук 

В съчетание с елегантни аксесоари за баня и фини зелени акценти, ще създадете истински воден оазис в дома си. 

Независимо от съветите на експертите по дизайн на баня и тоалетна обаче, водещ трябва да остане Вашият вкус.