Хората винаги са искали уют, прагматичност и интериор, който не излиза от мода. Но тези общи нагласи придобиват характерен привкус, пречупени през актуалните интериорни тенденции.

Що се отнася до интериорния дизайн на баня се засилват нагласите към креативно оформяне на обособени пространства. А в контекста на пандемията, закъсняващите доставки на материали от всякакъв характер поставят на изпитание всеки по-творчески проект.

И именно това бележи дизайна на банята през 2022 година.

Той се превръща в пространство за заявен характер.

Време за пространствено заявление в стила на банята.

Основна тенденция в идеите на интериор на баня през 2022 година са ясно обособените пространства и характерната, изчистена визия. Сред главните приоритети е изграждането на отделни зони, които ориентират човека и го улесняват в ежедневието.

Това насища всяка идея за дизайн на баня през 2022 година с едно ключово изискване: Тя трябва да е практична и ориентираща погледа, за да се пести максимално време.

Да, хората започнаха много повече да оценяват времето у дома, прекарано в пълноценно общуване с близките. Така основният им приоритет е подреждането на пространствата, което осигурява функционалност и уют.

Как по-конкретно модерните идеи за вътрешен дизайн на баня подреждат ефективно пространствата?
модерна баня 2022

С ясна визия за функционалност и добър вкус за изчистен интериор, заявяваща се с:

 • - Зони в интериора на банята, проектирани преди всичко спрямо действията:Предишната тенденция тип „Искам всичко да ми е на едно място“ вече е детронирана. В съвременния интериор на баня прагматичността е в зонирането спрямо действията. Хората прекарват повече време вкъщи и издигат удобството в топ приоритет. По отношение на обособените вътрешни пространства този приоритет се свързва с изчистени като дизайн и надеждни като цялостна изработка душ кабини, паравани за вана, шкафове и рафтове за аксесоари и тоалетни принадлежности. От баня 2022 лъха действие, енергичност, живот. И безкомпромисна ориентираност към удобството.
 • - Изразена персоналност в зоните и мебелите: Пандемията подчерта значимостта на личните пространства. Такива пространства трябва и могат да се оформят и в интериора на модерната баня. Не става дума просто за обособяване на зони за различните действия. А за зони за различните ползватели на банята – които днес прекарват повече време вкъщи едновременно. Това определено събужда интерес за специфични рафтове, шкафове, полици...
 • - Заявена с категоричност обособеност: Отново заради пандемията, метафората за дома като крепост придоби сериозни мащаби. Човек вече има и подсъзнателна необходимост да се усеща в свое безопасно пространство. В дизайна на модерната баня тази необходимост е въплътена в категоричността на интериора. Строгият вид и правите линии се съчетават с ефектни декоративни акценти и плочки за баня с особени цветове, оттенъци и текстури. Залага се повече на широкоформатни плочки с малко фуги и симетрия във формите.
 • - Силна цветова изява на модерния уют: Банята на 2022 година създава усещане за сигурна капсула. За надеждно отделено  място в дома, посветено на интимността и безопасността. Тази визия е попила и в подбираните като модерни цветове за банята. Набляга се на тонове, обещаващи блажено време на релакс и даже лукс:- Мебели, посветени на удобството и дългия релакс: Модерната баня се превръща в декор на продължителна наслада. Отново подчертаваме, идеен акцент в интериора през 2022 година и пълноценното време в сигурна обстановка. Затова според експертите топ характеристика на съвременните бани ще е присъствието на модерна и достатъчно голяма вана. А проучване е установило, че свободно стоящите вани с изчистени силуети ще са предпочитани пред моделите с крачета и тези, изпълнени с декоративни елементи. Причината е, че семплите силуети на ваната пасват по-лесно на всеки стил.
  • - Цветовете на тази година са меките нюанси на сивото и жълтото. Сивият цвят се цени особено, защото хората го свързват с усещане за безвремие, стабилна мекота, класа. Сивият фон подчертава добре разнообразни цветни акценти на сив фон, а вече всеки знае, че този цвят може да има повече от 50 нюанса.
  • - Черният цвят също е много актуален за интериора на банята през 2022 година. Хората продължават да го свързват с изтънчеността и по-особената обстановка. Така черните елементи в дизайна също насищат пространството с главното желано усещане за обособеност.
  • - А с цел „плисване“ на малко свежест в интериора, през тази година се разчита на ярки акценти. Зелените аксесоари за баня например са истински капки интериорна бодрост. А особено свежи са ягодовите нюанси, които с вкус могат да се впишат в различни стилове за баня.
 •  - Мебели, гарантиращи уютна обстановка: Ефективното обособяване на пространствата ще се преследва все повече с модерни душ кабини. На тях ще се разчита за ефективно зониране на помещението и създаване на условия за релакс. Тук се включват и модерните смарт решения – като фотоклетки за пускане на вода и индикатори за наличности – които комбинират удобството със стремежа за пестене на енергия.

Изглежда банята на бъдещето е интересен микс от технологично и човешко начало. Начало, заявяващо, че тя е специално пространство за пълноценно време.