Предстои обзавеждане на баня? Не сте от префърцунените домакини, искащи отвсякъде да блика лукс? Гледате на всеки проект за баня най-вече откъм практичната му страна?

Но как да постигнете визия на практична и модерна баня – и то независимо от нейните размери? Ако правите обзавеждане на малка баня, определено ще се зачудите къде да поберете всички аксесоари за баня и тоалетни принадлежности. Ако пък избирате дизайн на голяма баня, се изправяте пред рискове като липса на идеи за цялото пространство, натрупване на излишни аксесоари и, на един по-късен етап, превръщане на просторната баня в невзрачен килер.

Номерът е в правилното организиране на пространството в банята. Всяка баня изглежда добре, ако е аранжирана с вкус и практична визия. Така стилът започва да личи от един простичък факт...

Без да се лишавате от удобства, имате повече място в банята.

Как точно да постигнете това в проектирането на баня?

Най-важното е да укротите ентусиазма си при покупка на принадлежности за баня. Както онлайн, така и офлайн ще Ви засипят с предложения за „аксесоари за баня, без които не можете, за да имате модерна баня“. Трябва да устоите на тези послания.

Истината е, че стилът и функционалността в банята имат два ключови компонента:

  • Оптимално използване на пространството в банята 
  • Визуална хармония

 

Оптимално използване на пространството в банята

Доста хора правят грешката да превърнат банята си в килер. И понеже в един момент свикват с мисълта, че банята им е килер, даже спират да я подреждат старателно.

Практичността предполага да осигурите повече място в банята за дейностите, които обикновено се извършват в банята. Затова, независимо от размерите й, банята ще стане много по-функционална, ако махнете ненужните вещи – като някои козметични продукти, които не ползвате твърде често, сушилката, легени, поставени в банята „за всеки случай“ ...

Щом останат само наистина необходимите аксесоари за баня, помислете как да ги подредите спретнато. Използвайте всяко пространство в банята, като го запълвате с вещи, които логично пасват на предназначението му. Например сложете всички ежедневни тоалетни принадлежности в шкафчета, според честотата на използването им.  Всичко, което ползвате рядко, подредете под мивката, а което ползвате ежедневно - в удобни рафтчета, на нивото на ръцете и очите.

Оползотворете и пространството около пералнята и сушилнята – например върху сушилнята подредете кошници, легени, панери...

А ако подреждате малка баня, вместо да натъпквате всичко в големи шкафове, сложете няколко открити стелажи.

Също така не е задължително да слагате вана в банята. Ако банята е малка, заложете на душ кабина или параван.

 

Визуална хармония в банята

Стилният дизайн на баня също я прави да изглежда функционална.

Вземете душ кабина или параван с прозрачни стъкла. Така, освен че ще имате видимост към всеки ъгъл, ще „отворите“ пространството и ще подчертаете цялостния дизайн на банята.

Заложете на меки и светли цветове в банята, които ще я направят по-просторна. Интересните и жизнерадостни нюанси на зеленото, жълтото и синьото са идеални. Някои акценти – например сапунерка, диспенсър, или чашата за четката за зъби – решете в по-ярък и силен цвят, за да придадете характер на банята.

Важно е цветовете да си хармонират. Например цветът на стените да е в тон с този на душ кабината, на мивката да е в тон с този на тоалетната чиния...

Всяка баня може да е функционална и стилна – зависи от вкуса на собственика.