Как да изберете мивка за баня

В интернет лесно ще намерите съвети за избор на мивка за баня. Всички искат обзавеждането за баня да е подбрано с вкус и да носи послание за изтънчеността на обитателите.

Разбира се, че трябва да съобразите мивката с избраните плочки за банята, с аксесоарите за баня, с ваната и с тоалетните принадлежности.

И естествено, че изборът на мивка е силно зависим от свободното пространство в банята.

Това са стандартни съвети за избор на мивка за банята. Ако сте с по-разчупен поглед и повече възможности обаче, сигурно ще искате нещо по-интересно за банята. А в доста случаи модерният стил на баня не е твърде скъп лукс. До голяма степен е въпрос на усет към оригиналното.

В тази статия ще представим някои от най-новите модни тенденции в избора на мивка за баня. 

Цветовата гама              

Модерната визия на банята вече изисква по-стегната и хармонична цветова гама. Цветовите съчетания са основно между цветовете бяло, бежово, кафяво, сиво, дървесно. Понякога е удачно мивката в банята да бъде превърната в акцент. Но, ако искате да се придържате към модната визия на банята, търсете съчетание, а не контраст, заради самия контраст. Например намерете съчетание между цвета на мивката и този на някои основни аксесоари за баня, като смесителите.

Строгата визия на банята е модерна днес. Затова комбинирайте цветове като черно и бяло, бяло и сиво, дървесно, черно и бяло. За свежест, поставете цветови акценти.

Мивката може да е цветови акцент, но не и ако е с по-голям размер, а имате малка баня. В такъв случаи, изберете по-пастелен цвят, близък с цвета на плочките в банята.

 

Дизайн

Днес е много модно да се избере по-необичаен дизайн на мивката в банята. Тъй като мивката се явява естествен център на банята, ако тя е с по-нестандартни форма и размер направо ще преобразите цялата визия на пространството.

Например мивка със стъклено дъно и издължен дървен плот за тоалетните принадлежности. Или вградена мивка с ярък цвят – примерно жълт. Интересни са и мивките, монтирани над плота. 

Начин на монтаж

Ако искате модерна баня и интересни интериорни решения, проучете мивките с по-необичаен начин на монтаж. Такива са например пиедесталните мивки.

Пиедестални мивки се наричат тези, които са свободно стоящи и поддържани от пиедестал. Тази конструкция дава абсолютна свобода за декоративни решения, понеже всички части на мивката са видими.

Модерно изглеждат и вградените мивки за баня. Основни предимства при тях са компактният вид и освободеното пространство в банята. 

По-обичайните параметри за избор на мивка за банята са:

  • Дали мивката да е вградена или неа може и мивката да е над плота 
  • Дали да е на пиедестал или монтирана към стената 
  • Дали не е по-удобна конзолната мивка – прилича на пиедесталната, но е с декоративни крачета и осигурява допълнително пространство 
  • Дали да не е мебелна мивка – монтира се на върха на шкаф 
  • Дали да е с формата на купа, ъглова мивка, или правоъгълна мивка – най-стандартният избор е правоъгълна мивка за баня 
  • Дали да не изберете мивка с шкаф 

Към тези параметри добавете доза практичност – и артистичност за „подправяне“. И ще изберете модерна и стилна мивка за Вашата баня.