Да си представим... Влизате си в банята и взимате един много топъл и много дълъг душ. Или се разтапяте в една гореща вана.

Сякаш стресът, нервите и умората са се разтворили в топлата вода и са изтекли в канала.

След това блажено разтоварване обаче...

Завъртате кранчетата.

Водата спира.

Размекнатото Ви тяло излиза от душ ваната.

И в порите на кожата нахлува студ. Ако е зима, не нахлува – врязва се в тялото Ви. 

Да си го кажем: Определено има защо в баните към хотелските стаи да са монтирани едни стабилни и ефективни лири за баня. Те гарантират, че разтапящите усещания по време на почивката няма да бъдат смутени от нищо.

черна-лира-за-баня-мат

Има ли защо да инвестирате в качествен модел лира за баня с точния размер и точната мощност?

Определено.

С това съоръжение ще удължавате миговете на релакс, покрай взимането на душ или на блажена вана. Ще ги удължавате и преди да се потопите в блаженството на топлата вода и след като то завърши.

Защото в банята ще се е настанил трайно уютният и приятен климат. Помещението ще е затоплено, а подът и хавлиените кърпи ще са сухи и готови да посрещнат загрятата Ви кожа с нужната грижа.

Заради тези ефекти е странно, че някои възприемат лирите за отопление на банята като излишен аксесоар. Вярно, това не е първото и основно нещо, с което трябва да се обзаведете, но определено отоплението, което добавят, променя целия климат и цялото настроение в помещението.

Ако трябва отговорим най-общо защо да си вземете лири за Вашата баня, ще откроим 3 основни полезни ефекта:

 • - Отопляват помещението - особено ако заложите на наистина качествени и ефективни електрически лири за баня;
 • - Сушат дрехите и хавлиените кърпи бързо - така след душ или вана винаги се загръщате с нещо сухо и топло;
 • - Добавят модерен акцент с послание за допълнителен комфорт - съвременните модели лири са с приятен, изчистен дизайн, който ги откроява като един колоритен аксесоар в интериора;

Трите ефекта се комбинират в името на една мисия: Истински отпускащ климат в банята. Климат, заради който отговаряте на всякакви въпроси тип "Е, трябват ли ти толкова тези лири в банята" с много значителното и уверено: ";И още как."

А оттук продължението идва естествено.

Как да изберете лири за баня, с които да се радвате на блажен климат?

Какви видове лири за баня се предлагат и как функционират?

Начините за отопление на баня с лири са различни. За да постигнете оптимално добър климат във Вашата, трябва да подходите информирано и специализирано.

По отношение на отоплителните способности, лирите се делят на 2 общи вида:

 • - Електрически лири за баня: Както подсказва названието им, работят на ток. Основното им предимство е независимостта от централната отоплителна система на сградата. Някои видове работят със сух елемент, който нагрява тръбата. Други пък нагряват течност (масло или вода), която навлиза в тръбите.
 • - Хидротермални лири за баня: Осигуряват отопление като се свързват към мрежата на ТЕЦ или към локалното парно. Предимството тук е, че получавате отопление в банята, без да настройвате нищо специално.

Можете да изберете също комбинирана лира, която работи и на ток, и на водна баня. Всичко зависи и от спецификите на Вашия проект за баня. А по-иновативните модели ви дават възможност да впишете лирата в стила и идеите за интериора:

 • - Стенни лири за баня: Ако държите на повече освободено подово пространство, модел, който се закача на стената, е оптимално решение. Освен това този вид лири пасват на един по-модернистичен, технологичен интериорен дизайн.
 • - Самостоящи лири за баня: Основното им предимство е, че дават повече гъвкавост при обзавеждането, защото могат да се местят, след покупка на нови мебели за банята.

Разбира се, ефективният избор няма само технически измерения. Има и чисто естетически. Лирата, която ще монтирате в банята си, трябва да се вписва в общия интериорен стил, да допълва атмосферата не само с функционалност и топлина, а и с излъчване. Затова ако интериорът ви е решен с един по-изчистен и елегантен дизайн, може да се спрете например на лира с по-строги линии и никел-хромово покритие. Такъв модел ще обогати общия технологичен дизайн и ще хармонира с едни модерни хромирани аксесоари.

А конкретно степента на отопляване...

Лира с каква мощност да изберете за Вашата баня?

Добрият климат на пространството е ефективният климат. А такъв е съобразеният с целите и характеристиките на пространството климат.

Затова изборът на подходяща електрическа лира за баня най-вече зависи от квадратурата на помещението. Винаги се консултирайте за подходящата мощност с професионалисти. Все пак общият критерий за ефективно отопление е на 1 квадратен метър площ да отговарят 100W. Това означава, че ако банята ви е с квадратура 5 м2 оптималната отоплителна мощност на лирата е 500W. Заради спецификите в строителството обаче, някои експерти препоръчват да заложите буфер от около 100W на м2 – което в примера означава да изберете лира с мощност 600-650W. Тоест добавяйте около 30% към изчислената като оптимална мощност.

Освен мощността, отоплението и добрият вид зависят от материала.

Лира от какъв материал е оптимално решение за една елегантна и модерна баня?

Освен да е функционален, всеки аксесоар за баня трябва да изглежда добре. И да се поддържа лесно в добър вид. Особено удачни за модерния интериор са хромираните елементи. Те излъчват лукс, стабилност, дискретна елегантност.

Хромираната лира за баня се вписва чудесно в тенденциите за дизайн от 2021 година. Изглежда луксозно, спретнато, стабилно. Сякаш подчертава модерния стил, а не е просто излишен аксесоар в банята, намекващ разточителен маниер. Обикновено материалът е месинг или неръждаема стомана, за да се избегне лющенето и да се запази елегантното излъчване.

Остава само да я монтирате.

Монтирането на лира за баня е идентично с това на радиатор.

Стъпки за монтиране на лири за баня:

 1. Пробиват се отвори в стената;
 2. Монтират се необходимите конзоли за лирата - представляват специални скоби за закрепване;
 3. Закрепва се лирата за стената;
 4. Свързва се тя към съответното захранване, което предполага 2 опции:
  • Ако лирата е електрическа, се налага свързване на захранващия кабел към ел. връзка или контакт;
  • Ако лирата е водна, свързването е към съответните захранващи с вода тръби;

Доверете се на професионалисти и си осигурете надеждно завършване на проекта.

Така дизайнерски издържаните лири ще подчертават заявката си за интериора:

Да допринасят за един истински стоплящ климат в банята, който обещава много топли посрещания.