Сега, има много мнения, че душ кабината стеснява банята. Това се изтъква особено интензивно у нас.

Което е разбираемо, предвид че повечето българи през целия си живот търсят решения на казуса Малка баня.

Та, доста хора твърдо заявяват:

„Душ кабината ми се струва супер тясна“

„Какъвто и модел душ кабина да избера, в моята малка баня ще се чувствам като в тъмен килер“

„Ако е малко пространството, по-добре да се сложи параван, че с душ кабината само ще си удрям лактите в стените...“

Така е. Като цяло. Наистина ако банята ви е съвсем малка, душ кабината ще затрудни концепцията за интериорен дизайн. Но важно е да не приемате това ограничение във всяка ситуация, в която не разполагате с баня като по филмите.

На практика не е задължително банята да е мега голяма, за да понесе интериора една комфортна и модерна душ кабина. Да, определено пространството е сред основните съображения но...

На пазара вече се предлагат разнообразни размери душ кабини с разнообразни форми и приспособления. А ако изберете специален модел душ кабина по поръчка...

На практика пространството се отваря

Естествено поставяйки душ кабина няма да разширите банята си. Обаче ще я отворите визуално, най-малко в 3 направления:

 

  • Освен практичност, ще придадете и елегантност на интериора. Особено ако се спрете на душ кабина по поръчка, може да надградите модерния стил на банята си. Така създавате специално обособен кът за къпане и релакс, което пък създава илюзията, че сте получили допълнително място в банята. Странно е, но ако се обмисли с вкус се получава.

 

  • А и ще спестявате време, тъй като след къпане, не е необходимо да съхне цялата баня. 

 

Допълнителна приветливост дори на една по малка баня придава и фактът, че подът стои сух. И че докато любимият човек се къпе, можете спокойно да си оправите тоалета. Така дори не толкова голяма баня става удобна и някак по-отворена.

Този ефект обаче изисква подходите наистина внимателно и отговорно към избора на душ кабина.

 

Мисли модерно. Избирай умно.

 Особено ако се решите и обмислите обзавеждане на банята си с душ кабина по поръчка, бъдете рационални в избора. Най-добре се консултирайте експерти, тъй като ще е необходимо да съобразите много фактори.

Например:

  • Каква душ кабина да изберете, ако банята е наистина малка? И дали изобщо душ кабина е удачно решение за Вас. Може пространството да е толкова малко, че да е подходящо да сложите стъклен параван, за постигане на стиловия ефект. Трябва си обективна преценка какво реално позволява банята.

 

  • Каква да е формата на душ кабината, според интериора на Вашата баня? Например една овална душ кабина би усвоила ъглово пространство и би придала мекота на дизайна. Освен това вратата й се приплъзва встрани, което може допълнително да спести място. От друга страна, на едно по тясно пространство правоъгълната душ кабина може да създаде повече удобство и ориентация за движенията.

 

  • Дали и как да изберете душ кабина с дълбоко корито? Това е много подходящо, за да се предпази водата от изтичане и да се усвои основната полза от поставяне на душ кабина изобщо – разделянето на банята на сухо и мокро помещение. Но така ще е по-трудно да съхне душ кабината, повече грижи ще са нужни да я почиствате и ще е по-неудобно при влизане и излизане, особено за човек с увреждане. Иначе разнообразните модели поддушови корита помагат за още по-добро изолиране и обособявана на зоната за къпане. 

 

 

  • Как може да си гарантирате подходящ монтаж на душ кабината?

 

  • Кое е по-подходящо във Вашия случай – душ кабина с летяща врата или с плъзгаща се врата? Стъклените душ кабини с летяща врата са елегантни, но изискват повече пространство при отваряне. Модерните  модели с плъзгащи се врати също внасят стил в интериора, а пестят и ценно място в банята.

 

  • Само ограничение на влагата ли гоните или държите и на повече уединено пространство около душа? Ако е второто, ще намерите своето решение сред модерните модели душ кабини с матирано стъкло. Така ще изпълните докрай основната мисия за обособяване на специално място къпане в банята. Но пък се лишавате от усещането за отвореност, което прозрачното стъкло създава.

 

 

Каквото и да изберете, гледайте да е в тон с Вашето разбиране за естетика и удобство. Душ кабината ще я гледате всеки ден, все пак. Изберете я такава, че да се превърне в специалната капка стил и удобство, ободряваща целия интериор на банята. Трябва да съобразите и някои практични аспекти като удачен размер и монтаж, за да избегнете течове от дюзи, фуги и уплътнения, че иначе мухлясва бързо.

За да направите удачен избор на душ кабина, разгледайте внимателно моделите и се посъветвайте с експерт.

А после се наслаждавайте на Вашата капка интериорен шик и удобство в банята.