Класическата руска баня е нещо, без което руснаците не могат. Тя е като водката, само че в света на руската архитектурна и спа традиция. На практика това е

Сауна в руски стил!

Все пак обаче си има свои изконни традиции, които придават специфично усещане.

Нека опитаме да си го представим... 

Едно екстремно почистващо изживяване – по руски

Базисната конструкцията на класическата руска баня е непроменена от векове. Представлява дървена едноетажна колиба, изградена от трупи - предимно от ела или бор.

Ако е изградена сполучливо, дървените трупи прилепват плътно една към друга и конструкцията придобива учудващи топлоизолационни свойства.

В руската баня има печка на дърва, която поддържа температура от 60-100 градуса.

Добре де, каква е разликата между финландска сауна и руска баня?

Ефектът от престоя и в двете определено е подобен. Но за разлика от финландската сауна, прието е класическата руска баня да не е чак толкова гореща. Температурата варира между 60-100 градуса, но по-често е в по-ниския диапазон. Вместо на температурата, се залага на парата.

Грубо можем да кажем, че класическата руска баня е нещо като парна баня, но с дървена конструкция като на сауна.

Затова основен елемент на руската баня е парилката – тясно помещение с парни камъни. Наричат се именно парни камъни, защото функцията им е повече да създават водни пари, отколкото да поддържат висока температура.

За да се запари добре, руската баня обикновено е по-малка, а парните камъни са с особено висок коефициент на задържане на топлина. Освен това, за разлика от сауната, е прието парните камъни да се обливат с вода по-често. 

Какви са модерните интериорни решения за класическата руска баня?

Концепцията за затоплена колиба е почти непроменена. Но тъй като руската баня трябва да е изживяване, промени има в интериора извън колибата.

Днес под модерна руска баня често се има предвид сграда с няколко стаи, всяка със специфично предназначение. Понякога по-луксозните проекти за руска баня достигат до постройки от няколко етажа.

Но често дизайнерите се придържат към максимално автентичната атмосфера, вписана в някои модерни разбирания за спа.

Така една модерна руска баня обикновено представлява  къща с 3 помещения:

  • Самата парна баня, парилката 
  • Място за релакс и чакалня 

До банята се изграждат съоръжения за охлаждане, като басейн и ледена стая. В помещението за релакс се пие чай, като завършваща спа процедура по руски.

Руската баня е страхотна традиция, минаваща през вековете все по-облагородена, но и с уважение към автентичното.