Няколко основни интериорни стила, които можете да изберете за Вашата баня

Основното нещо, което придава завършен вид на банята, успокоява и я прави уютна е съчетанието на всички цветове, форми и аксесоари за баня в ясен стил.

Представяме няколко основни интериорни стила, които можете да изберете за Вашата банята. Тяхното разнообразие и подчертан характер гарантират, че поне ще се ориентирате за желаната от Вас обстановка. 

Баня в класически стил

Тя „ухае“ на лукс и традиция. Изпълнена е с луксозни облицовки, решени в класическите материали мрамор, дърво, солидни плочки. Като акцент, се допускат посребрени и позлатени елементи като дръжка на вратата, сапунерка, рамка на огледалото...

Декорацията, характерна за класическия стил баня, се отличава с тежест и аристократичен привкус. Те се излъчват от големи огледала за баня, полилеи и лампи, с орнаментика, изработена от ковано желязо.

Също характерни за този стил баня са точната форма на помещението, комбинацията от пастелни и позлатени орнаменти, присъствието на растителност и скъпите материали.

Цветовете са меки, пастелни, ненатрапчиви. Основната палитра се състои от бежово, пясък, сметана, бяло, разнообразявани с кафяви и бордо нюанси. Липсва контрастът, за сметка на успокоението и релакса. Понякога за завършек се допускат внасящи луксозни нотки червени и зелени елементи. 

Баня в скандинавски стил

Някои смятат, че това е перфектният стил за баня. Причината – основното качество на скандинавския стил е мекотата. В този стил можеш направо да се потопиш, което го прави предпочитан при обзавеждане за баня.

А тази мекота идва от решения в бяло интериор на банята, носещ усещане за пренасяне в снежна Скандинавия. То е подкрепено от богатото насищане на орнаментиката с елементи от дърво и камък, вдъхващи уют и надеждност. Тази скандинавска картина може да бъде освежена с декорация от зелени растения, придаващи на банята натурално спа излъчване. 

Баня в японски стил

Японският стил в обзавеждането на баня залага на една изпитана формула за отпускане на сетивата – минимализъм, смесен с простота. Банята в японски стил изглежда изключително просторна, заради дребните детайли в декорацията и тоталната липса на излишни елементи.

Набляга се на природното излъчване на банята, чрез каменни, дървесни и зелени елементи, ергономичен дизайн на ваната, душ кабината, мивката и тоалетната чиния, както и чрез насищане на пространството с естествени и традиционни материали като дървесина, бамбук, оризова хартия. Недопустимо е претрупването на пространството с мебели и аксесоари за баня.

Ваната е много важен момент в японския интериор на баня. Тя се счита за център на релакса и е с малка квадратура, но дълбока, така че да се потопите и отпуснете максимално. 

Баня в минималистичен стил

Това е един от най-изчистените стилове за баня. Залага на ясните и крайно изчистени елементи и детайли от обзавеждането. Дизайнът е опростен, а от различни ъгли на банята „надничат“ миниатюрни аксесоари и украшения като кошничка за хавлиени кърпи, малки кристални фигурки, вазички, дискретни сапунерки... 

Това са някои от най-характерните интериорни стила, в които можете да решите банята. Ако се колебаете, на границата на традиционното и разчупеното са стиловете Ар деко и Дзен баня.

Банята в стил Ар деко е наситена с всякакви метални аксесоари, решена е предимно в сиво и бяло, на чиито фон изпъкват месингови орнаменти.

Дзен баня ще създадете, ако наблегнете на стъклото и камъка и декорирате с растения.