Изживяването Японска баня

Днес приемаме банята преди всичко като място за къпане. Бързо къпане. Покрай съвременния забързан начин на живот, времето, прекарвано в банята е сведено до абсолютния минимум.

Резултатите са най-вече в дизайна на съвременната баня. Съвременното обзавеждане за баня е подчинено най-вече на прагматичността. Дизайнът е максимално изчистен, има специално отредено място за разнообразните аксесоари за баня, интериорът е подчинен на удобството и чистотата в атмосферата.

Всичко за банята сякаш трябва да е изчистено, семпло, даже леко строго.

А винаги ли е било така? Винаги ли повечето проекти за баня са били посветени само на основното й предназначение и изчистения, модерен дизайн?

А какво е всъщност основното предназначение на една съвременна баня?

Прочетете за една по-различна философия за дизайн на баня. 

Офуро – японската философия за баня

Ако днес в голяма част от света всичко за банята е посветено на чистотата, удобството, прагматичността, в Япония традициите са тласкали дизайна в съвсем друга посока.

Още от древни времена в японската култура ходенето на баня се приема за ритуал. Това важи и за азиатската култура като цяло, дори и днес.

Например интересен факт е, че даже съвременните азиатци са склонни да прекарват значително повече време в банята от европейците или американците например. Ако някога имате гост от този край на света, ще ви направи впечатление, че той прекарва в банята доста повече време от вас.

Причината?

В тази част на света банята е приета като място за откъсване от стреса в ежедневието и за цялостно пречистване – както телесно, така и духовно.

Чували ли сте за Офуро?

Офуро е традиционна японска вана, която наподобява дървена бъчва. Тя е била главна част от японската баня, която се е превърнала в символ на нещо по-голямо.

В символ на японската философия за баня.

Понеже, за да се ползва пълноценно ваната офуро, е било нужно повече време, терминът естествено се превръща в название на ритуал.

На японски ритуал за баня

Какви са основните етапи на офуро?

1.Преди да влезе в горещата вана, човек трябва да вземе топъл душ. Така порите на кожата се отварят предварително, а тялото се настройва към по-високата температура 

2.Щом се нагрее достатъчно, човек влиза във ваната офуро, която е пълна с по-топла вода. Температурата достига до около 50 градуса. Нивото на водата стига под гърдите и се препоръчва човек да не се потапя твърде много, за да не товари сърцето 

3.В горещата вана се престоява 5 до 15 минути. Щом се излезе от нея, тялото се подсушава и, докато порите са още отворени, се покрива с нагорещени кедрови стърготини, смесени с различни билки. 

4.Следва релаксиращ масаж и почивка, през която се пие чай. 

Какъв е ефектът от японския ритуал офуро?

След тази изпълнена с топлина процедура, сигурно си представяте ефекта поне частично. Порите са максимално разтворени, тялото е невероятно пречистено, сякаш цялото ви същество диша в най-дълбокия смисъл на думата.

Офуро е мощно средство за релаксация и освобождаване от стреса. Според редица японски учени, този японски ритуал за баня носи серия от ползи за организма като:

 • подобрява работата на сърдечно-съдовата система, 
 •  стимулира функционирането на бъбреците, 
 • помага в борбата с излишните килограми, 
 • подпомага обмяната на веществата, 
 • облекчава ставни и ревматични болки, 
 • заздравява цялостно кожата. 

Как да постигнете ефекта Офуро във Вашата баня?

Това изглежда наистина трудна задача. Трудна е главно по 2 причини:

 • В България често възниква проблемът с наличието на една и твърде малка баня. Пространството е изключително ограничено, а хората, с които живеете едва ли ще търпят да се отдавате на протяжни процедури по време на къпане 
 • Дизайнът на съвременните бани и подчинен на прагматичността и рядко търпи радикални промени. 

Само че нищо не ви пречи да подхождате към къпането като към истински ритуал. Отделете повече време от някои почивен ден и поглезете кожата и духа си.

Освен това можете да доближите дизайна на банята до японската традиция. Ако тъкмо избирате дизайн за нова баня, например може да наблегнете на:

 • По-прости и минималистични линии в конструкцията на банята 
 • Ясен контраст между основните елементи от обзавеждането на банята 
 • По-малко на брой, но внимателно подбрани цветове за баня 
 • Семпли и функционални мебели и аксесоари за баня 

Можете да почерпите наистина много добри идеи за обзавеждане на баня онлайн, от близки, или защо не от професионален интериорен дизайнер.

За да се доближите обаче наистина до стила Японска баня, непрекъснато си припомняйте едно:

Банята е изживяване!